Nega trate spomladi

 • Čiščenje trate po zimskem počitku
 • Prva košnja spomladi
 • Pravilno gnojenje trate
 • Prezračevanje in zgostitev trate

Čiščenje trate po zimskem počitku

Narava se prebuja. Postalo je topleje. Zdaj je pravi čas za nego trate. Po zimskem mirovanju je vaša trata lačna. Vendar jo je treba pred gnojenjem ustrezno pripraviti. Sem sodijo npr. opravila, kot so zbiranje listja in vej, ki so se nabrali čez zimo. Obseg nege spomladi je odvisen predvsem od tega, koliko je morala vaša trata pozimi pretrpeti: ali je na njej veliko mahu in premočno razraščenega vrhnjega sloja? Ali leži na tleh veliko odmrlih travnih bilk? Potem bo poleg košnje morda treba trato tudi prezračiti in jo šele zatem pognojiti.


Kaj moram storiti za lepo trato?

Začnite s temeljitim čiščenjem trate. Z grabljami boste brez težav odstranili staro listje in odpadle veje. Pri tem si lahko pomagate s sesalnikom za listje STIHL. Neporaščene predele in druga neugledna mesta bo treba na novo zasejati.


Izravnava neravnin 

Ko ste odstranili listje, izravnajte morebitne neravnine. To najlažje storite z lopato ali grabljami. Pri tem zemljo razvlecite in jo razdelite po trati, v nekaj tednih se bo trava ponovno zarasla. Po potrebi lahko travo dosejete.


Rahljanje tal

Dobro je, če tla zrahljate in jih pripravite na košnjo. To boste lahko uspešno opravili šele, ko bodo povsem suha. Če opazite mesta stoječe vode, te zbite predele dodatno zrahljajte. Za to večkrat z grabljami zabodite v tla in jih previdno premikajte sem ter tja.Sesalniki za listje in drobilniki STIHL

Z zmogljivimi pihalniki in sesalniki z drobilnikom STIHL boste poskrbeli za red okoli hiše. Hitro boste zbrali, posesali in zdrobili vse, kar je jesenski veter raznesel po okolici.

Košnja spomladi
Ko postaja topleje in je temperatura tal stalno nekje 10 °C, takrat je pravi čas za tedensko košnjo trate. Nastopil je torej čas za prvo košnjo v sezoni. Tako boste spodbudili rast in zagotovili bogato razraščeno trato. Običajno je najprimernejši čas za prvo košnjo od sredine marca do sredine aprila. Če zaradi tople zime trava raste hitreje, pokosite že prej.

Prva košnja v sezoni

Trava spet raste in vaša trata je suha – potem je to idealen čas za prvo košnjo v sezoni.
 • Poskrbite, da je nož na kosilnici očiščen in naostren, tako da mlada in mehka trava med košnjo ne bo poškodovana, zaradi česar bi lahko bila bolj dovzetna za bolezni.
 • Bodite pozorni na višino košnje. Optimalna višina je nekje med štirimi in šestimi centimetri. V senci, npr. pod grmičevjem, višina ne sme biti nikoli nižja od pet centimetrov.
 • Osrednja nastavitev višine košnje na kosilnici vam bo olajšala nastavljanje želene višine košnje.

Spomladanska kontrola kosilnice

 • Najprej preverite splošno stanje kosilnice: ohišje, kolesa in nož ne smejo imeti znakov poškodb ali okvar.
 • Otopeli nož naj vam naostri in uravnoteži specializirani trgovec STIHL. 
 • Pri bencinskih kosilnicah na začetku vsake sezone opravite menjavo olja. Tako boste odstranili obrabne dele, ki so se med uporabo nabrali v olju. S tem boste podaljšali življenjsko dobo motorja. 
 • Pri bencinskih kosilnicah preverite tudi zračni filter. Če je umazan ali zamašen, ga zamenjajte.
 • Pri akumulatorskih kosilnicah preverite stanje baterije. Pred prvo uporabo v novi sezoni jo do konca napolnite.
Gnojenje trate spomladi
Če trate prejšnje leto niste redno kosili z mulčenjem in ji tako niste vrnili odvzetih hranilnih snovi, potem izvedite spomladansko gnojenje. To bo okrepilo trato in poskrbelo za zdravo rast. V obdobju močne rasti priporočamo košnjo dvakrat tedensko. Običajno zadostuje dvakrat letno gnojenje – spomladi in pozno poleti. Dodatno gnojenje je mogoče tudi junija. Organska in mineralna gnojila najdete v vsakem vrtnem centru ali drugi specializirani trgovini. Na voljo so tudi posebna spomladanska gnojila. Gnojilo pomaga pri regeneraciji trave in krepi oslabljene korenine.

Mah – pokazatelj pomanjkanja dušika

Mah kaže na pomanjkanje dušika. V tem primeru se mah hitro razraste po trati. Na dobro gnojeni trati bo trava odgnala mah. Prav zato je trajno in ustrezno gnojenje dober način za zatiranje mahu. Če je spomladi na trati toliko mahu, da trave skoraj ni več mogoče videti, potem bo treba izvesti prezračevanje trate in jo zatem redno gnojiti. 

Napotki za gnojenje spomladi

 • Po gnojenju poskrbite za dovolj vlage, tako da se bodo hranilne snovi dobro porazdelile.
 • Če je na trati veliko mahu in plevela, potem jo najprej prezračite (vendar ne pred koncem aprila) in nato pognojite.
 • Uporabite trosilnik za gnojilo, da boste zagotovili enakomeren raznos po trati.
Gnojenje – korak za korakom

Ali želite izvedeti več o gnojenju trate? V našem prispevku boste izvedeli najprimernejši čas, spoznali posamezne korake in prejeli dodatne praktične nasvete.

Košnja in gnojenje v enem koraku
Obstaja način, kako lahko trato kosite in jo hkrati gnojite. Pri košnji s kosilnico za mulčenje STIHL ali z robotsko kosilnico iMOW® >> se trava na drobno razreže in porazdeli po trati. V njej shranjen dušik se mineralizira in tako nahrani travne bilke. 

Mulčenje: košnja in gnojenje v enem koraku

Košnja z mulčenjem predstavlja naraven način nege trate. V našem prispevku boste izvedeli, na kaj morate biti pozorni.

Ali moram trato prezračevati?
To je odvisno od stanja vaše trate. Naredite preizkus: z majhnimi kovinskimi grabljicami rahlo povlecite po travni ruši. Če se v grabljice ujamejo ostanki košnje, plevel ali mah, potem je razvoj travnih bilk oviran. Do tega običajno pride zaradi zbitih tal s pomanjkanjem kisika ter stoječe vode. Tudi senčna lega lahko negativno vpliva na strukturo tal.


Apnenje tal

Pred prezračevanjem raznosite sredstvo za apnenje. Tako boste preprečili razvoj mahu in drugih tegob v naslednjem letu. Mah namreč ne mara bazičnih tal. Apno pomaga uravnavati vrednost pH in tako tla ščiti pred mahom. Po apnenju priporočamo, da pustite trato vsaj en teden počivati.

Povzetek: nega trate spomladi
 • S trate spomladi odstranite listje in veje.
 • Z grabljami zrahljajte tla in pustite, da se posušijo.
 • Marca lahko prvič kosite.
 • Po prvi košnji je pomembno, da redno kosite – najbolje enkrat tedensko.
 • Trato pognojite s posebnim spomladanskim gnojilom.
 • Pred prezračevanjem raznosite sredstvo za apnenje. Tako boste preprečili razvoj plevela in mahu.