Sami podrite božično drevesce: očarljiv okras v prazničnih dneh


 • Kje lahko sami podrete božično drevesce?
 • Poiščite specializirano drevesnico v svoji okolici
 • Sami podrite božično drevesce: prednosti
 • Sami podrite božično drevesce: postopek
 • Na kaj morate biti pozorni, če želite božično drevesce podreti sami?

Kje lahko sami podrete božično drevesce?


Nikakor ne v gozdu

Pomembno je vedeti, da samovoljno podiranje dreves v gozdu ni dovoljeno. Kdor v gozdu podre jelko, stori krajo in se lahko denarno kaznuje. Kdor pri tem poškoduje še okoliške rastline, si morebitno kazen še poveča, saj povzroči materialno škodo. To so situacije, ki nikakor ne spadajo v veselo praznično vzdušje. Prav zaradi tega ne odhajajte sami v gozd in ne podirajte božičnih drevesc.


Rešitev k temu je: vzgoja božičnih drevesc

Kdor želi sam podreti božično drevesce, se lahko kljub številnim prepovedim v gozdu povsem legalno in varno odpravi do specializirane drevesnice, kjer se božična drevesca vzgajajo za sekanje. V nekaterih državah obstajajo že številne božične tržnice in nasadi, ki vabijo posameznike, da si sami podrejo svoje drevesce. Veliko teh je v gozdnih področjih, tako da je občutek podiranja tudi zelo pristen.


Sami podrite božično drevesce: prednosti


Boljša izbira

Vsako leto znova se pojavi ista dilema: tik pred božičem se odpravimo v mesto na tržnico in želimo kupiti božično drevesce. Ampak, nikakor nismo zadovoljni s tem, kar nam ponujajo. Povsem drugače je, če si lahko drevesce izberemo in podremo sami. V specializirani drevesnici se lahko v miru odločite za pravo drevesce. 


Nasvet strokovnjaka STIHL: da bo božično drevesce ustrezalo stojalu, ki ga imate doma, najprej izmerite odprtino stojala in pozneje še deblo drevesca.


Bolj zdrava drevesa

Iglice vašega drevesca že na dan božiča preveč odpadajo? Pogost vzrok tega je, da so kupljena posekana božična drevesca skladiščena že dolgo pred vašim nakupom. Kdor svoje drevesce podre sam, lahko izbira čas podiranja in si tako zagotovi tudi bolj sveža drevesa.


Nepozabno doživetje

Božični čas je čas za družino. In družinsko izbiranje in podiranje drevesc je res posebno doživetje. Od skupne izbire pravega drevesca, do skupnega podiranja in prevoza domov, to je dogodek v božičnem času, ki ostane nepozaben. Ampak pazite: da se božično veselje ne bo prevesilo v neprijeten dogodek, priporočamo, da upoštevate varnostne nasvete v nadaljevanju.


Boljše razmerje med ceno in kakovostjo

Božični čas je nekaj čarobnega, zato mora biti čarobno tudi božično drevesce. Vsak, ki se odloči, da bo sam posekal božično drevesce, se običajno odloči tudi za boljše razmerje med ceno in kakovostjo. Cene dreves seveda nihajo glede na njihovo velikost in vrsto (načeloma pa velja, da so jelke nekoliko dražje od smrek). Seveda pa so božična drevesca, ki jih sami podremo, bolj sveža in bolje dišijo od kupljenih, ponavadi pa tudi cenejša, saj jih podremo sami. Pri ceni je treba upoštevati tudi prevozne stroške do drevesnice, kjer bomo bodoče božično drevesce poiskali in posekali.


Sami podrite božično drevesce: postopek

Orodje

Z ustreznim orodjem boste božično drevesce podrli brez večjih težav. Akumulatorska žaga je tukaj najboljša izbira, saj se enostavno prenaša, preprosto zažene in je hkrati tudi dovolj zmogljiva, da lahko posekamo npr. običajno jelko. Priporočamo akumulatorsko žago MSA 140 C-BQ. Slednja se z lahkoto vodi in ima majhno težo. Kdor si želi bolj tradicionalnega pristopa pri podiranju božičnega drevesca, pa seveda lahko izbira med klasičnimi sekirami STIHL.


Podiranje: navodila korak za korakom

 • Preden začnete, močno potresite drevo, da bo slednje odvrglo suhe iglice in morebiten sneg.
 • Pri podiranju drevesca priporočamo, da vam pomaga še ena oseba. Ta naj deblo drži nekje na zgornji tretjini in nekoliko napeto.
 • Meč motorne žage oz. rezilo sekire usmerite navzdol.
 • Ko je jelka na tleh, odžagajte deblo vodoravno, tako, da ga boste lahko potisnili v stojalo.

Nasvet strokovnjaka STIHL: če imate doma stojalo za drevesce z vodo, vodi dodajte majhno žlico sladkorja. Tako bo drevesce ostalo dalj časa sveže.

Na kaj morate biti pozorni, če želite božično drevesce podreti sami?
Podiranje božičnega drevesca je zelo lep trenutek za vso družino. Pri tem pa nikakor ne smete pozabiti na varnost. K zaščitnim oblačilom za delo z motorno žago spadajo hlače z zaščito pred rezi in zaščitna obutev, delovne rokavice in zaščitna očala, ki ščitijo pred drobci lesa. Zaščita sluha pri akumulatorskih žagah ni potrebna. Ko sami podirate drevesa, pazite, da ste od drugih oseb dovolj odmaknjeni. Predvsem, če so zraven otroci. Podiranje drevesa se lotite za konec tedna ali na prost dan in na vsak način podnevi pri dobri dnevni svetlobi. S temo se tudi poveča nevarnost za poškodbe.

Povzetek: sami podrite božično drevesce

 • Božično drevesce lahko podrete samo tam, kjer je to dovoljeno.
 • Božično drevesce podrite z akumulatorsko žago ali s sekiro.
 • Podiranja se nikoli ne lotite sami. Druga oseba naj vam pridrži drevesce.
 • Meč ali sekira morata biti med podiranjem usmerjena proti tlom.
 • Podiranja se lotite izključno pri dnevni svetlobi. V temi se poveča nevarnost za poškodbe.