Izrezljajte buče iz lesa
DEKORACIJA ZA NOČ ČAROVNIC IZ LESA

Jeseni nastopi noč čarovnic. Ta običaj prvotno izvira iz Irske, od koder so ga irski priseljenci prenesli v ZDA. Noč čarovnic praznujemo 31. oktobra.

Takrat buče s svojim videzom popestrijo jesensko okolico in pričarajo skrivnostno vzdušje. Dodatno se uporabijo strašila, seno in sezonski pridelki.

V naših navodilih vam bomo pokazali, kako lahko z motorno žago iz kosa debla naredite dekorativne buče. Te bodo lep okras za na vrt, izdelajo pa jih lahko tudi začetniki.MATERIAL ZA IZDELAVO DEKORACIJE ZA NOČ ČAROVNIC

Za rezljanje buče iz kosa lesa potrebujete naslednje materiale:

  • Motorna žaga z REZALNO GARNITURO CARVING
  • Kos debla, npr. iz mehkega lesa iglavcev z malo smole, mere: premer 35 do 40 cm, višina 55 do 60 cm.
  • Barva, odporna proti vremenskim vplivom (oranžna in bela)
  • Čopič

Preden začnete z dekoracijo za noč čarovnic iz lesa:

ZAVEZANI VAŠI VARNOSTI:  ZAŠČITNA OPREMA

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z motorno žago vedno nosite osebno zaščitno opremo, kamor sodijo čelada, hlače z zaščito pred rezi, zaščitna obutev ipd. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka.


Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.


NAVODILA: SAMI IZDELAJTE BUČO IZ LESA

Ta navodila so primerna tudi za tiste, ki z rezalno garnituro Carving še nimajo izkušenj. Izdelate lahko buče različnih velikosti in izvedb ter si tako pripravite več okraskov za na vrt.


NASVET STROKOVNJAKA STIHL

Posebna rezalna garnitura Carving vam bo olajšala delo pri rezljanju buče. Rezalna garnitura Carving je zasnovana posebej za rezljanje majhnih polmerov. Na meču pa so tudi oznake, ki natančno določajo položaj vrha meča v lesu.


1. KORAK: OZNAČITE MESTA

Naredite zareze in tako določite razmerja na buči. Zgornja zareza naj bo na mestu peclja, sredinska na mestu nosu in spodnja na podnožju. 2. KORAK: REZLJANJE PECLJA

Oblikujte pecelj. Pri tem postopajte po korakih. Najprej previdno odstranite les okoli peclja, nato okoli njega naredite majhno vdolbino.

Pri rezljanju velja – manj je več! Vedno delajte zelo pazljivo, počasi in v manjših kosih. Tako boste prišli do cilja, pozneje pa boste lahko popravili manjše napake.3. KORAK: IZDELAVA GROBE OBLIKE

V naslednjem koraku posnemite robove. Začnite zgoraj in žagajte tako, da bodo lepo zaobljeni. Ko končate, poglobite zarezo v podnožju.4. KORAK: KONTURE IN OBRAZ

Zdaj so na vrsti konture. Pri tem žagajte v zgornji četrtini od peclja navzdol. Ko boste končali, nadaljujte z obrazom. Za oči in nos z vbodnim rezom izrežite tri majhne trikotnike. Ne skrbite, če trikotniki ne bodo padli ven iz hloda. Zagotovo bodo v naslednjem koraku. Zdaj lahko nažagate tudi usta in zobe. Tudi tukaj velja: najprej označite, nato žagajte. In kaj je najlepše pri buči iz lesa: ni treba, da je videti popolna. V vsakem primeru bo strašljiva!
5. KORAK: DOKONČANJE KONTUR

Previdno odstranite zunanjo plast lesa in dokončajte okrogline, tako da bo buča dobila svoj tipičen videz. Zdaj nežno odstranite še temen les.6. KORAK: IZDOLBENJE NOTRANJOSTI

Najprej odžagajte pokrov. S previdnimi vbodnimi rezi zažagajte notranji krog. Notranjost razdelite v odseke, da se bodo kosi lesa lažje odstranjevali. Na koncu izvedite še vbodni rez z zadnje strani, da odseki odstopijo. Odseke lahko odstranite.


7. KORAK: NANOS BARVE

In še zadnji korak: bučo iz lesa očistite in jo prebarvajte z barvo, ki je odporna proti vremenskim vplivom. Tako bo dekoracija za noč čarovnic še dolgo strašila.RAZSTAVLJANJE BUČE IZ LESA

Samostojno ali skupaj z drugo dekoracijo – buča iz lesa bo pričarala prijetno jesensko vzdušje za noč čarovnic. Če izdelano bučo ustrezno obdelate, bo zaščitena pred vremenskimi vplivi.

Svoj vrt pa lahko okrasite z lesenimi figurami tudi čez vse leto. Za vas smo pripravili ideje in navodila, kako jih sami izrezljate. Naj vas naši kreativni projekti navdihnejo.
POVZETEK: DEKORACIJA ZA NOČ ČAROVNIC – BUČA IZ LESA

  • Jesenska dekoracija v slogu noči čarovnic je vedno bolj priljubljena.
  • Za izdelavo buče iz lesa poleg primernega kosa debla potrebujete tudi motorno žago z REZALNO GARNITURO CARVING.
  • Najprej izrezljajte pecelj in grobo obliko buče.
  • V naslednjem koraku se lotite podrobnosti: izdolbite obraz in naredite okrogline. Nato odstranite notranjost.
  • Na koncu bučo prebarvajte z barvo, odporno proti vremenskim vplivom.